In september hield minister Schipper een betoog in het kader van de Elsevier/HJ Schoo lezing en sprak over de schijnbare tegenstelling van de Nederlandse waarde 'vrijheid'. Om vrijheid te kunnen blijven genieten, moeten er grenzen gesteld worden aan intolerantie. Ook Koning Willem-Alexander benadrukte in de Troonrede dat Nederlandse waarden dienen gerespecteerd en nageleefd te worden door nieuwkomers in onze samenleving 

Zelden beseft men dat er aan de kant van de nieuwkomer ook een paradox leeft van vrijheid. Aan de ene kant is men gevlucht van dictatuur en gelukkig met vrijheid, aan de andere kant kan de nieuw gevonden vrijheid ook benauwen. Met een opgroeiende dochter kan voor een Syrisch moslimgezin de Nederlandse vrijheid ook voelen als een immorele dreiging.

Zou christelijke gastvrijheid misschien ook paradoxaal kunnen overkomen? Voor onszelf; moslim vluchtelingen opvangen in ons land kan betekenen dat er moskee├źn bijkomen. Voor de vluchteling; mogen komen zoals je bent in een christelijke activiteit maar voelen dat je eigenlijk christen zou moeten worden   

Paradoxen hebben we als christen wel leren kennen. En waarderen. 

Maar voor onze nieuwe medelanders kan een schijnbare deugd soms pijnlijk afwijzend overkomen. En het helpt om dan eerst even in de schoenen van de ander te gaan staan. En eerst die van jou uit te doen.

rienvandertoorn
Rien van der Toorn
Consultant interculturele communicatie
Tags:
Loading